Krijt

Krijtrotsen Rügen

Rügen, dat is toch dat eiland met die krijtrotsen en Prora? Is het daar niet Heel Erg Druk in de zomer? Het klopt allemaal, maar drukte valt te vermijden. De wandeling langs de voorgenoemde krijtrotsen was niet heel rustig, maar wel fantastisch mooi. En die drukte? Daar kun je ook van een afstandje hard om lachen.

Eerst even uitleggen wat we op dat eiland deden; we wilden naar Letland, maar dat liet een week voor ons vertrek al geen Nederlanders toe vanwege ons stijgende aantal corona-gevallen. We zagen de bui al hangen en hadden een plan B klaarliggen. Met ons gehuurde campertje maakten we een mooie tocht over de Mecklenburgische Seeenplatte, Usedom en Rügen, toch ook beslist emmerlijstplekken. Vooraf checkte ik de Duitse schoolvakanties: de helft van de deelstaten moest begin augustus weer naar school, inclusief Nordrhein-Westfalen en Berlin. Mooi, met die drukte zou het wel meevallen.

Het viel inderdaad best mee. Veel toeristen komen naar Rügen voor een strandvakantie. Wij niet, dus iedereen die op het strand lag, zat ons niet in de weg. Dan die krijtrotsen; dat is nogal een toeristenhotspot, dus daar verwacht je ook niet al te veel rust. Vorig jaar constateerde ik in Engeland ook al dat goed ontsloten krijtrotsen een trekpleistertje zijn.

De krijtrotsen van Rügen liggen in het Nationalpark Jasmund en zijn grofweg op drie manieren te bekijken. Met een boottochtje vanaf het water, met een pendelbus vanaf de parkeerplaats bij Hagen en lopend vanaf Sassnitz of Lohme. Uiteraard gingen we lopen.

Vanaf onze camping liepen we eerst naar het oude gedeelte van Sassnitz, omdat we daar nog niets van hadden gezien. Het wandelkaartje dat we op de camping hadden gekregen beloofde een pad naar het dorp dat we niet konden vinden, maar met behulp van de GPS kwamen we er toch. Het oude gedeelte van Sassnitz is beslist de extra kilometers waard en het kaartje is verder niet meer gebruikt.

Het wandelpad langs de krijtkust is uitstekend gemarkeerd, en op een paar plekken voorzien van trappen waarmee je op het strand kunt komen. Het is goed beloopbaar, al is het beslist niet vlak en zit er hier en daar zelfs een zeer bescheiden kuitenbijtertje in. Omdat het bos doorloopt tot de kust, loop je tussen de bomen, met regelmatig uitzicht op de rotsen, wat er werkelijk fantastisch uitziet. Op de dag dat wij er liepen zorgden de bomen bovendien voor broodnodige schaduw.

Al met al is dit een fijne, relaxte wandeling, al had de verwende wandelaar daar misschien graag een paar picknickbankjes bij gewenst. Het is dan ook beslist niet rustig te noemen, er lopen zelfs genoeg gezinnen met kinderen. Anderzijds, dit zijn mensen die minstens tien kilometer in glooiend terrein afleggen om te genieten van dit moois doorgaans goed volk. Er wordt gegroet, mensen wijzen elkaar op mooie uitzichtpunten, of juist op de waarschuwingsbordjes voor afbrokkelende kusten. Dat krijt is niet heel stabiel.

Het wordt een beetje anders als we in de buurt van de Königsstuhl komen. Opeens staan er rijen mensen bij de uitzichtpunten, die braaf staan te wachten tot ze op een uitzichtplatteautje naar de witte rotsen mogen kijken. De anderhalve meter wordt daarbij niet echt in acht genomen, dus we laten de massa lekker voor wat -ie is. Wij hebben al zó veel krijt gezien vandaag. Ondertussen fantaseren we over ijsjes en koele drankjes, Google vermeldt horeca op de kaart.

Pech. Wie ijsjes en koele drankjes wil, mag 9,50 euro lappen om het bezoekerscentrum in te komen. We snappen nu ook waar de mensenmassa vandaan komt, want die wordt met touringcars vol aangevoerd vanaf de parkeerplaats bij het iets verderop gelegen dorpje Hagen. Iets verderop ligt nota bene een restaurant dat er nogal dicht uitziet. We grappen over ‘uitgekocht, zit nu op een tropisch eiland’, en slaan het pad naar Lohme in. Geen krijt meer, maar nog steeds een prachtig, goed gemarkeerd pad met zeezicht. Lohme is geen groot dorp, maar groot genoeg voor een fantastisch bord eten, een benodigd winkeltje en een bus terug naar de camping. Genoeg gelopen voor vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.