Vier dagen lopen in Nijmegen; tof, hoera en knap dat je dit doet. Maar er zijn ook vragen en opmerkingen die ik bij mijn derde Vierdaagse inmiddels niet meer kan horen. Deze bijvoorbeeld:
Hoe ver moet je dan?
40 Kilometer, per dag. In mijn geval dan, want de afstanden zijn reglementair vastgelegd. Vrouwen die 12 tot en met 16 jaar of dit jaar minstens 60 zijn, mogen 30 kilometer per dag, voor mannen liggen de regeltjes weer iets anders.
Tsjonge, ver hoor.
Eh… ja. Daarom; niet aan de Vierdaagse beginnen als je niet enorm van wandelen houdt, want het is vier dagen lang zo ongeveer je dagbesteding.
Mag je minder als je wilt?
Nee, het is een prestatietocht en daar zijn nou eenmaal voorwaarden aan verbonden. Die medaille krijg je niet voor niets, en is het ‘kruis voor betoonde marsvaardigheid’, zoals in Koninklijk besluit van 6 oktober 1909 is vastgelegd. Er is wel een uitzondering; wie is ingeschreven, maar door medische omstandigheden de reglementaire afstand niet zou kunnen volbrengen, kan een kortere afstand aanvragen. Dat moet je ruim voor de Vierdaagse doen, voorzien van een hoop medisch bewijs van je behandelende artsen, en hopen dat het wordt toegekend. Ik ken persoonlijk niemand die dit doet.
Tot 2006 mocht je overigens wel minder kilometers lopen, alleen kreeg je dan geen kruisje, maar een diploma. Deze regel is afgeschaft om de nadruk op de prestatie te leggen.
Overigens is de vraag of je ook meer dan de reglementaire afstand mag lopen me nooit gesteld, maar dat mag dus wel. Als ik zou willen overstappen naar de 50 kilometer, is dat vrij eenvoudig tot kort voor de Vierdaagse te regelen.
Wandel je niet enorm in de drukte met zoveel mensen?
Ik geef je gelijk, met ruim 40.000 mensen door de straatjes van Wijchen banjeren is best druk. Voor mensen die wandelen voor de rust en de vrije natuur, is de Nijmeegse Vierdaagse niet zo’n goed plan. Voor wie vier dagen door een groot feest wil wandelen is er geen betere optie dan de Nijmeegse Vierdaagse. Ik zeg niet voor niets dat anderen naar Lowlands gaan en ik naar Nijmegen. De drukte is bovendien relatief; door de verschillende starttijden worden de lopers gedoseerd over het parcours, waardoor je zelden last hebt van de drukte.
Train je daar nou voor?
Doe maar wel. Er bestaan mensen die de Vierdaagse jaarlijks zonder noemenswaardige training lopen, maar verstandig is het niet. Vierdaagselopers om mij heen vertellen dat hun zwaarste jaar (of het jaar waarin ze uitvielen) het jaar waarin ze hun training verwaarloosden was.
Er zwerven diverse schema’s voor de perfecte Vierdaagsetraining over internet, maar die zijn niet per se geschikt voor mensen die er een baan, een huishouden en een sociaal leven op nahouden. Ik houd me daarom maar vast aan de vuistregel dat wie in de maanden voor de Vierdaagse 450 kilometer loopt, de Vierdaagse uitloopt. Vorig jaar liep ik 662 kilometer (waarbij alleen wandelingen van minstens 5 kilometer meetellen) tussen 1 januari en de Vierdaagse, en ik liep hem tamelijk vlot uit.
En, heb je er een beetje zin in?
Eén antwoord: JAAAAAAAA!!!!