3 x 4 x 40 (met astma)

Nijmeegse Vierdaagse

Hoera, het is weer gelukt! Ik heb voor de derde keer de Nijmeegse Vierdaagse uitgelopen! Ja, het was warm, maar het was vooral fantastisch. De sfeer onder de lopers, het publiek, de foute muziek en de mogelijkheid om vier dagen per jaar alles te eten wat ik wil (Snickers als tweede ontbijt, waarom niet?), ik zit het nu allemaal verschrikkelijk te missen. Gelukkig telt de site van de Vierdaagse af tot de volgende editie. Nog slechts 358 nachtjes slapen.

Het ging dit jaar zo goed dat ik volgend jaar, onder voorbehoud van blessures en ziekte, de 50 kilometer wil proberen. Twee jaar terug, nadat ik bij mijn eerste Vierdaagse met acht blaren over de finish hobbelde, hield ik me nog vast aan ‘ik mag 40, dus ik loop 40’, maar ik leerde wel van de foutjes in mijn eerste Vierdaagse. Ik kocht schoenen in 2/3 maat groter dan ik normaal draag, trainde meer, deelde pauzes beter in, en kwam bij editie twee stukken fitter over de finish. Dit jaar kocht ik lelijke hardroze compressiekousen tegen de gevreesde kramp in mijn kuiten en liet me wat vage homeopatische pilletjes en een smeerseltje aansmeren tegen de hitte-uitslag. Het werkte, ik herstelde beter in pauzes en kwam na vier dagen nog net niet huppelend over de finish. De 50? ‘Geen twee uur meer feest, wel goed voor je karakter’, omschreef iemand. Anderen over de 50: ‘Ze lopen wat harder, dus jouw tempo’, en ‘er staat tenminste geen eindeloze rij bij de damestoiletten’. Kortom, count me in. Dat ik dan voor drie uur het allerfijnste logeerbed van Nijmegen en omgeving moet verlaten is ook wel te overzien.

Pontonbrug CuijkHoe loop je een goede Vierdaagse? Daarvoor zijn massa’s tips te vinden. Train genoeg, wees heel kritisch op je schoenen en sokken, eet en drink voldoende (alleen maar water werkt echt niet tegen dorst) en geniet er met volle teugen van, dat soort dingen.

Ik liep een goede Vierdaagse met een wat onpraktische vorm van intrinsiek astma. Dat maakt de Vierdaagse niet anders, maar de voorbereidingen soms wel. Om de mythe dat je met een longziekte hijgend op de bank hoort te zitten voor te zijn; ja, met een longziekte kan je de Nijmeegse Vierdaagse uitlopen. Afgelopen winter riep ik namens het Longfonds longpatiënten op om het vooral te proberen. Om te wandelen heb je nauwelijks extra zuurstof nodig, waardoor het veel beter vol te houden is dan bijvoorbeeld hardlopen. Bovendien betekent trainen dat je hele dagen de frisse lucht in mag. Daarom, de Vierdaagsetips en trucs voor wandelaars met astma.

 1. Zorg dat je astma onder controle is. Neem trouw je medicijnen, eet gezond en zorg voor voldoende rust in je leven.
 2. Je kunt onder sommige medische condities dispensatie krijgen om een kortere afstand te lopen. Meer info op de website van de Vierdaagse, vraag dit op tijd aan.
 3. Begin ruim op tijd met trainen. Denk sowieso nooit dat je dit zonder trainen kan. Dat geeft je marge om slechte dagen en verkoudheden op te vangen. Zelf kon ik in december en januari niet wandelen vanwege een virusinfectie, maar pakte in februari de trainingen weer op.
 4. Je longarts en -verpleegkundige zijn waarschijnlijk enthousiast over het plan, maar als je aarzelt zou ik zeker met ze overleggen.
 5. Ik heb in de week voorafgaand aan de Vierdaagse en de week van de Vierdaagse mijn standaardmedicatie opgehoogd. Was waarschijnlijk niet nodig achteraf, maar beter met dan zonder.
 6. Tijdens de Vierdaags; uit de buurt van rokers blijven, stoffige paden zo snel mogelijk uitlopen en vooral genieten. Vergeet niet om na de finish bij het Longfonds langs te gaan voor een bedankje!

 

Finish Vierdaagse
Via Gladiolaaaaaa!

 

3 gedachten over “3 x 4 x 40 (met astma)

 1. Goedemiddag,
  Met veel belangstelling heb ik uw verhaal gelezen. Ik ben zelf iemand met astma en zit heel erg te twijfelen of ik me zal inschrijven. Ik ben 40 jaar en heb al meer als 20 jaar moeilijk behandelbaar astma met drie keer een opname in het astmacentrum in Davos. Ik ben ook geen astma persoon die op de bank blijft zitten en hou graag van uitdagingen het liefst met de fiets (alp ‘d huez, lbl, mergelheuvelland tweedaagse enz.). Ik zoek een nieuwe uitdaging en zou graag de vierdaagse lopen. Ik ben niet iemand om dispensatie aan te vragen maar mijn longarts geeft toch wel dit advies. Heeft u tips?

 2. Dag Sjoerd,
  Wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden! Ik zou zeker de Vierdaagse gaan lopen, het is fantastisch. De bovenstaande tips zou ik ter harte nemen. Ik ben zelf zo’n patient die extreem braaf doet wat de dokter zegt. Als het dit jaar met dispensatie lukt, kun je het jaar daarop voor de volledige afstand gaan. Je eerste Vierdaagse is, zoals ik boven al schreef, een grote ontdekkingstocht waarbij je steeds meer leert over hoe je lichaam reageert op 4 dagen lang wandelen. Ik weet niet precies waar jouw astma op reageert, maar het is verstandig om na te gaan of je die kunt tegenkomen en hoe je daarmee om kunt gaan. Ik kan inmiddels goed tegen de warmte, maar ozon en stof blijven uitkijken. Daarom nogmaals; train wat meer en wat langer, zodat je wat reserve hebt.
  Mocht je ervoor gaan; heel veel succes met de eerste trainingen en met de loting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.