Japanreis 2018 deel 5

Shibuya by night

In Omiya, iets buiten Tokyo, staat het Railway museum, voor ons zo ongeveer verplichte kost. Omiya is een half uurtje met de shinkansen, verder reis jet het makkelijkst met de New Shuttle, een soort metro op banden. Het ding oogt wat futuristisch, alsof het uit een aflevering van The Jetsons komt, maar dat is hier gebruikelijk.

Het museum zelf is in één woord geweldig. Negeer de oubollige website (het hele internet van Japan dateert uit 1998 en is nooit meer aangepast), dit is hoe een museum in 2018 hoort te zijn. Enorm groot, enorm complete en gevarieerde collectie, veel dingen waar je aan, op of in mag zitten en leuk voor alle leeftijden. Bovendien ligt het tussen een doorgaande spoorlijn en een shinkansen-lijn, dus er zijn meerdere panorama-daken waar je de treintjes in het wild kan spotten.

Railway museum

Vandaag is een vrije dag in Japan, waardoor het museum tamelijk vol was met kinderen en bijbehorende ouders, maar het voelde eigenlijk nergens te druk aan. Het is voor buitenstaanders erg prettig dat Japanse kinderen leren om hun volume iets te beteugelen, waar Nederlandse kinderen het op een schreeuwen zetten. Verder was het erg gaaf om te zien hoe enthousiast alle kinderen waren, die met modeltreintjes speelden of er in rondreden, waarbij het merendeel een t-shirtje met een trein er op droeg.

Het museum heeft uiteraard een vleugel gewijd aan de shinkansen, de supersneltreinen die de Japanse steden sinds 1964 verbind. Natuurlijk kan elk netwerk altijd beter, maar op afstanden waarop Europeanen in het vliegtuig stappen, pakken Japanners meestal de shinkansen. Natuurlijk staat de 0 Series shinkansen, de alleroudste, levensgroot opgesteld, maar de mooiste is natuurlijk de E5 series, met zijn futuristische neus. We lunchten in stijl; ekiben in de vorm van een E5 en een Hello Kitty shinkansen.

Omdat we toch aan het treinnerden waren, konden we na ons avondeten nog best wel even  langs de Railway Panorama Bar, maar die bleek gesloten. Misschien doen we morgenavond nog een poging, dat is alweer de laatste avond in Tokyo.

Shibuya

Een gedachte over “Japanreis 2018 deel 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.