Choose Corrour

Corrour station

Ik ben op vakantie. Terwijl ik dit schrijf tikt de regen op het raam van het Schotse vakantiehuis, de thee dampt en in de koelkast liggen lokale biertjes en kaas te wachten op consumptie. Regen? Nee, niet erg. Ik ben deze vakantie al een paar keer natgeregend omdat ik toevallig buiten wilde zijn, en nu ik binnenzit is het ook prima. Doe waar je zin in hebt; choose Corrour.

Voor vertrek las ik de column Vakantie als dwangneurose door Wouter van Noort. Ondertussen leefde ik tussen de mensen die net terugkwamen of vertrokken; mensen die bergen wilden beklimmen, mensen die cultuur wilden snuiven, mensen die vertier voor hun kinderen zochten en mensen die vooral eens rúst wilden. Allemaal hoopten ze dat op hun vakantiebestemming te vinden.

Een uitstapje voor iedereen die niet fanatiek All the stations keek; in 2017 maakte de Britse tech-blogger Geoff Marshall misschien wel zijn intrigerendste blog ooit, op een stationnetje waar wij vorige week stonden. Zijn boodschap; wees wie je bent, doe waar je plezier in hebt, kies je eigen avontuur, zo lang je anderen daar niet mee in de weg zit. Als je nerd bent, wees nerd. Kort verwoordt: choose Corrour.

Corrour is een bijzondere plek; het is het hoogst gelegen (408 meter) en meest afgelegen treinstation van het Verenigd Koninkrijk. Het heeft geen andere functie dan bestaan; er is een station, een seinhuis en een wandelpad. Een bord bij het station waarschuwt dat busconnectie en taxi’s ontbreken.

Loch OssianIn het oude station zit een café-restaurant, in het seinhuis zijn drie hotelkamers  en in het verderop gelegen wachthuis is een hostel.  Verderop, bij de estate, zijn een paar huizen. Verder zijn er moerassen, bergen en wandelpaden, maar vooral heel veel niets.

Wij wilden naar Corrour. We houden van treinen en van wandelen, en we geven het toe; ook van lekker eten. Toen we in december onze vakantie in elkaar puzzelden waren er nog maar nauwelijks kamers in het oude seinhuis beschikbaar. Er waren blijkbaar meer mensen die van Corrour een emmerlijstbestemming hadden gemaakt. We gooiden het vakantieschema om en boekten een kamer in het seinhuis.

In Corrour is niet veel meer te doen dan wandelen en treinen kijken. Rondom het nabijgelegen Loch Ossian domineren een aantal indrukwekkende munro’s het landschap. Dat klinkt imposant, maar in werkelijkheid zaten de munrotoppen verstopt in de zware bewolking. We lieten de Beinn na Lap, de Sgor Gaibhe en de Carn Dearg voor wat ze waren en liepen een rondje om Loch Ossian; een stuk minder gedoe en veel meer uitzicht. s’Avonds keken we treinen in het seinhuis, aten een bord pubfood (hier geserveerd in hikers proporties, we bedankten voor het toetje) en werden de volgende ochtend wakker met uitzicht op spoor en bloeiende heide.

Choose Corrour; doe waar je zin in hebt. Niet alleen in je dagelijks leven, maar ook op vakantie. Als je zin hebt om selfies makend en Nutella etend door Amsterdam te banjeren; veel plezier, maar kijk alsjeblieft uit als je oversteekt terwijl een gewone Amsterdammer wil passeren en lazer ook niet stoned in de gracht. Als je een Game of the Thrones-tour wilt doen in Dubrovnik; veel plezier en vergeet je zonnehoedje niet. Als je twee weken in een stacaravan in Noordwijk wil zitten; veel plezier en maak geen ruzie met de buren. Als je voor de zon naar het zuiden trekt; veel plezier, en ik hoop dat je een plan b hebt voor als de zon het laat afweten (en als je dat niet hebt; niet zeuren over de regen bij thuiskomst). Als je elke twee uur een compilatie van je vakantiefoto’s op sociale media flikkert; veel plezier, maar ik hoop dat je het niet erg vind dat mijn belangstelling na twee dagen tanende is. En ik? Ik slaap toevallig graag op afgelegen stations en wandel tussen bloeiende heide.

Choose Corrour; een prima middel om je helemaal niets van andermans vakantie-dwangneurose aan te trekken. Ik denk dat ik maar eens ga kijken of het lokale biertje al koud is.

Loch Ossian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.