De foto’s van het langzame reizen zijn vertraagd wegens langzaam internet

Karlovy Vary souvenirs

Maar ze zijn er wel.

Het zit zo; ons vakantiehuisje in Bad Schandau lag prachtig tegen een bergwand achter in de tuin van een hotel. Het was er heerlijk rustig, mede omdat de hotelwifi slechts in vleugjes langswaaide en 4G op het Duitse platteland ver te zoeken is. Ik las vier boeken, en besloot dat foto’s back-uppen voornamelijk voor frustratie zou zorgen. Daarom nu pas de foto’s die bij de vorige blog horen, want het was mooi in Wernigerode en Karlovy Vary.

Wernigerode is een allercharmantst vakwerkdorpje, dat in de Tweede Wereldoorlog te klein was voor bommen, en daarna achter het IJzeren Gordijn verdween. Daar verving niemand de oude houten huizen en werden de straatjes niet verbreed. Dertig jaar na de Wende staat het dorp tot het laatste stukje houtsnijwerk in de verf en staat het bier koud voor de drommen toeristen die het dorp bezoeken. Wernigerode ligt prachtig in de Harz, dus ik kan ze geen ongelijk geven.

Treinliefhebbers kennen Wernigerode van de smalspoorbaan, waar stoomtreintjes de Brocken op tuffen. We lieten ze voor wat ze waren; we zijn allebei al eens op de Brocken geweest en de treinkaartjes zijn inmiddels aardig prijzig geworden. Dat er een uitzichtplatform op het station stond, werd wel gewaardeerd.

Karlovy Vary is totaal anders; in deze Tsjechische badplaats doet de suikertaartarchitectuur het glazuur bijkans van je tanden springen, maar het heeft wel wat.

De badplaats, in het Duits Karlsbad, trok van oudsher badderaars uit Midden- en Oost-Europa, en aan het grote aantal Russen in de stad te zien is dat nog steeds zo. Het winkelaanbod is behoorlijk Russisch, makelaarsadvertenties zijn deels in het Russisch, er is een Russisch consulaat en een prachtige Russisch Orthodoxe kerk. Wie zoekt kan zelfs nog eens manshoog standbeeld van Karl Marx vinden.

Het leukste van Karlovy Vary is misschien wel de furnicular, een bergkabelbaantje dat gebouwd was om rijke badtoeristen een wandeling naar boven te besparen. Hoe zeer ik ook van wandelen houd, ik ben ook dol op furniculars dus deze moest getest. Om het extra leuk te maken staat boven een uitkijktoren, waardoor je over het stadje uitkijkt.

2 gedachten over “De foto’s van het langzame reizen zijn vertraagd wegens langzaam internet

 1. Beste Karolien,
  Je reisverhaal begint met een foto van een souvenirswinkel.
  Heb je toevallig ook de naam of het adres van de winkel?
  Wij zijn nl op zoek naar deze bekers.
  Alvast hartelijk dank.

  Groet,
  M.Gruendemann

 2. Ik heb geen naam of adres, het was een van de vele souvenirkraampjes in Karlovy Vary. Er waren best veel kraampjes en winkels die dergelijke bekers verkochten, dus het is daar niet moeilijk er eentje te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.