Wil je ooit de Nijmeegse Vierdaagse lopen? In coronatijd hebben veel mensen het wandelen (her)ontdekt. Terwijl we nog niet eens weten of de editie van 2021 doorgaat, maken veel wandelaars al plannen. Voor iedereen die droomt, concrete plannen maakt of zich afvraagt of de Vierdaagse überhaupt een verstandig idee is de onderstaande lijst tips dat in de loop der jaren ontstond omdat ik vaak om tips werd gevraagd. Het is zeker geen uitputtend lijstje, maar hopelijk wel een stap in de goede richting Veel succes!
- Kan ik dit? Als je wandelen leuk vindt, geen al te hinderlijke blessures hebt en bereid bent om behoorlijk wat tijd in de training te stoppen, lijkt mij het op het eerste gezicht geen onhaalbaar plan.
- Inschrijven doe je op https://www.4daagse.nl/nl/ In januari verschijnt tussen welke data je kunt inschrijven. Neem er de tijd voor, want pas na die tijd worden de inschrijvingen verwerkt. Het maakt dus niet uit op welke datum je je inschrijft.
- Wie de 103e editie uitliep mag starten op de 104e editie. De rest moet loten. Het is erg lastig te schatten hoe de kansen liggen.
- De loting wordt half april bekend gemaakt. Op dat moment moet je echt al aan het trainen zijn. Handig? Nee.
- Over trainingen. Natuurlijk is het beregezellig om samen te lopen. Ik heb gelukkig een flinke groep wandelende vrienden, hoewel er maar een handvol zo gestoord is om meer dan 25 km te lopen. Vaak combineer ik dat door zelf een stuk te lopen, vrienden op te halen en gezamenlijk de overige afstand o.i.d. te lopen.
- Alle officiële lange afstandswandelroutes staan op wandelnet.nl. of in de betaalde versie van de Osmand-app.
- Spring reizen heeft fijne wandelingen en wandelvakanties voor de 41-minners (geen lange afstanden, wel beregezellig, en ik sta zowaar nog steeds in het smoelenboek). Weekendhike en Wandelsite hebben fijne dagwandelingen. De wandelingen boven de 20 km trekken ook nog publiek dat echt doorloopt.
- Wandel.nl heeft een overzicht van alle door wandelverenigingen georganiseerde tochten, en zeker in de lente zitten daar veel lange tot zeer lange tochten tussen. Kosten variëren tussen een paar euro tot bijna drie tientjes, vaak regelen ze een leuke route, water en een dixi onderweg, soms meer.
- Er gaan trainingsschema’s voor de Vierdaagse rond op internet, maar die houden geen rekening met een fulltime baan of een sociaal leven. Ik gebruik de vuistregel dat je in de maanden voorafgaand aan de Vierdaagse 450 km moet lopen als je meedoet aan de 40 kilometer, voor de 50 kilometer maak ik daar voor het gemak 550 km van. Tot en met april zijn dat prettige wandelingetjes tot een kilometer of 25, in mei en juni blokkeer ik elk weekend een dag om te lopen (minus elke maand een weekend rust). Dat betekent dus dat ik heel veel andere dingen niet doe, wat des te lastiger wordt omdat mijn halve familie eind juni jarig is. Het is overigens niet zo dat elke training even lang is als een Vierdaagsedag. Een suf stuk in je eentje lopen omdat je nou eenmaal kilometers moet maken is mentaal veel zwaarder dan een Vierdaagsedag waarbij je aan alle kanten feest en juichend publiek hebt.
- Jazeker, het is ook mogelijk om de Vierdaagse te lopen met niet of nauwelijks training, maar het wordt niet leuker als je geen energie hebt om er van te genieten.
- Schoenen? Ik heb ooit een Vierdaagseloper op klompen gezien, maar de meeste mensen lopen op lage A-schoenen. Zorg dat je voldoende ruimte hebt, als je vier dagen lang op je voeten staat, worden die wat groter. Die van mij zijn 38 2/3, in plaats van de gebruikelijke maat 38. En een petje tegen de hitte natuurlijk.
- Overnachten? Keuze zat, regel het wel op tijd. Contacten in Nijmegen en omgeving zijn heilig, zeker als ze een logeerbedje hebben. Maar er zijn ook genoeg betaalde opties, van vierdaagsebed.nl en campings tot hotels met speciale 4Daagse-arrangementen. Voor transport; ik neem mijn vouwfietsje mee, maar de lokale vervoerder zorgt voor vroege busdiensten en NS laat extra vroege treinen rijden. Er is een prima fietsparkeerplaats bij de start.
- De Wedren is een parkeerterrein in Nijmegen dat een week per jaar het magische hart van de Vierdaagse is. Start en finish, maar ook druk en gezellig, horeca, prijzige souvenirs, een geweldige drogist met alles tegen de veelvoorkomende blessures en meer. Maar vooral koude cola.
- De KWBN is de Koninklijke Nederlandse Wandelbond. Ik ben voornamelijk lid vanwege de fantastische rustposten 10 km voor elke Vierdaagsefinish, met gratis snacks en soms zitzakken.
- Vroeg opstaan; voor de Vierdaagse moet je ****vroeg opstaan, iets waar ik bij de eerste keer nogal tegenop keek, maar wat reuze mee bleek te vallen. Jazeker, je loopt slaaptekort op, maar aangezien je daarna alleen hoeft te lopen, heel ver van een suf kantoor valt het effect wel mee. Daarnaast is het midden juli al vroeg licht, dus als je Nijmegen uitloopt komt de zon al op. Dat is ook handig met de lange trainingen in mei en juni, waarvoor ik ook vrolijk om zes uur uit bed spring. Bijkomend voordeel; pas om tien uur slaat de hitte toe. Mooie kans om dan al 15 kilometer op weg te zijn.
- Eten en drinken? De Nijmeegse Vierdaagse heeft lief publiek dat de wandelaars spekkies, zoute stengels, komkommer en meer lekkers voert, of de tuinslag opendraait om waterflessen bij te vullen. Frisdrank, broodjes en andere snacks zijn onderweg overal te koop. Ik neem zelf mijn eigen broodjes rookkaas (zout!) mee, want buiten wat kadetjes met kaas is er voor vegetariërs nog niet heel veel te koop.
- Blessures? Hopelijk niet, maar reken er op dat er dingen stuk gaan. Op de Wedren (het heilige feest- en startterrein van de Vierdaagse, in het dagelijks leven een parkeerplaats) staat een prima drogist, op diverse plekken onderweg zijn EHBO-posten. Op Heumensoord (het terrein van de militairen) gaat dagelijks een foto van de blister of the day rond. Nooit, maar dan ook nooit naar kijken.
- Slaapgebrek? Ervaring; om 9 uur proberen te slapen in een snikhete Nijmeegse slaapkamer is best lastig. Het weekend na de Vierdaagse is gereserveerd voor bijslapen, het weekend daarna voor iets leuks doen met partner, na heel wat dagen weg zijn.
- Alleen? Nooit. Lopen met 45.000 mensen en massa’ s publiek is beregezellig. Door de verschillende starttijden van de afstanden en de gedoseerde toelating op het parcours is het zelden te druk.